Met de komst van het glasvezelnetwerk gaat de gemeente Midden-Drenthe een nieuw tijdperk tegemoet. Een tijdperk dat bol staat van moderne, vernuftige technologieën (ja, maak de borst maar nat), maar ook het einde inleidt van oude gewoonten en gebruiken. Zo zal het gecorrespondeer op papier steeds verder uit de tijd raken. En hoeven we niet meer naar de bank, maar kunnen we via internet onze geldzaken regelen. Waar we met de komst van het glasvezel eveneens afscheid van gaan nemen is de column van Sjeek Spier. Sjeek Spier wist ons wekelijks, in de periode dat de toekomst van het Midden-Drentse glasvezelnetwerk nog ongewis was, te vermaken met scherpe, grappige en soms zelfs diepzinnige columns. Nu het doel van Stichting Marktverkenning Sterk Midden Drenthe bereikt is, vindt Sjeek Spier het mooi geweest en hangt hij zijn pen in de wilgen. Wij van Sterk Midden-Drenthe bedanken Sjeek Spier voor zijn geweldige columns en wensen hem veel succes met nieuwe schrijfopdrachten in de toekomst. Vandaag de aller, allerlaatste (en een linkje naar alle 75 voorgaande columns):
Het openbaar vervoer (ov) opereerde inefficiënt. Dat vroeg om maatregelen. Het ov moest worden geprivatiseerd. Profijtelijk voor de randstedeling, maar de noordeling werd het kind van de rekening. De te schrappen onrendabele lijnen lagen immers voornamelijk in het toch al schrale noordelijke ov-net.
Autorijden was milieuonvriendelijk. Dat vroeg om maatregelen. Er moest milieuheffing komen, die autorijden duurder en het ov aantrekkelijker maakte. Verstandig voor de randstedeling, maar de noordeling werd het kind van de rekening. De noordeling kon de auto immers niet inruilen voor de bus, omdat menig ov-lijn was geschrapt.
Files werden vervelend lang. Dat vroeg om maatregelen. Er moest kilometerheffing worden ingevoerd. Effectief voor de randstedeling, maar de noordeling zou het kind van de rekening worden. De noordeling is vanwege de relatief grote afstanden en de geschrapte ov-lijnen, immers genoodzaakt om kilometers te blijven maken en dus genoodzaakt, de hoofdprijs te betalen.
Rotterdam dreigde haar status als ’s werelds grootste havenstad te verliezen. Dat vroeg om maatregelen. Er moest een Betuwelijn komen. Werkgelegenheid voor de randstedeling, maar de noordeling werd het kind van de rekening. Na de keuze voor de Betuwelijn resteerde er immers geen geld meer voor Hanze- en Zuiderzeespoorlijn.
Het aantal WAO’ers dreigde het miljoen te overschrijden. Dat vroeg om maatregelen. Wie niet volledig arbeidsongeschikt was, moest worden doorverwezen naar de bijstand. Kansrijk voor de randstedeling, maar de noordeling werd het kind van de rekening. Door het niet realiseren van Hanze- en Zuiderzeespoorlijn bleef de economische groei in het noorden immers achter en kwamen verhoudingsgewijs veel noordelijke werknemers in de sociale ‘prullenbak’.
Er moest steeds meer informatie over het Internet worden verzonden. Dat vroeg om maatregelen. Marktpartijen moesten worden aangemoedigd om glasvezel aan te leggen. Vanzelfsprekend voor de randstedeling, maar de noorderling werd het kind van de rekening. Vanwege de grote afstanden en de geringe bevolkingsdichtheid was glasvezelaanleg in het noorden immers onrendabel voor marktpartijen.
Edoch, nu burgemeester Baas afgelopen donderdag met één hamerslag de financiering van de plannen van Sterk Midden Drenthe rondmaakte, worden de Middendrentse kinderen van de rekening, straks vrijwel zeker vader en moeder van hun eigen glasvezelnet.
Groetend,
Sjeek Spier